Henåns Roddklubb   

Långa tag - fall på rygg

Välkommen till Henåns Roddklubb


Föreningen bildades 1993 av lärare och elever vid Orust Båtbyggarutbilding tillsammans med andra Henånbor. År 2013 firade vi alltså 20-årsjubileum ! Vår tiohuggare Heia är den första av sju båtar som är byggda av Orust Båtbyggarutbildning.


Vi ägnar oss åt träning, kapprodd och långrodd. Tävlandet är mest fokuserat på Svenska Roddförbundets tiohuggarmästerskap, där HRK under åren har tagit hem ett stort antal mästerskap i herr-, dam- och ungdoms-klasserna. Vi har även deltagit i Göta Älvrodden och i kyrkbåtstävlande i Hälsingland.


Rodd med tiohuggare är en mångsidig träningsform som sätter stora muskelgrupper i arbete. Vi erbjuder träning för medlemmar under maj - september. För dig som är ute efter att komma ut på sjön och röra dig lite lagom finns ett motionspass där vi ror lite lättare. Du som vill ta i ordentligt och få en intensiv genomkörare kan välja herr- eller dam-tiderna. Ungdomar mellan 13 och 18 år har ett eget pass. Nybörjare är välkomna att prova på motionspasset. Du hittar oss vid Ängs brygga i Henån. För mer information, se kontaktuppgifter på huvudsidan.


Långrodd kan äga rum i vattnen kring Orust, längs västkusten eller som sommaren 2005 i Telemark i Norge. Äventyret i Telemarkskanalen, med slussning och rodd över fjordarna ända upp till Dalen, gjorde vi tillsammans med kyrkbåtsroddarna från Hälsingland.


Sommaren 2007 genomförde vi en långrodd tillsammans med andra tiohuggarföreningar och Hälsinglands kyrkbåtsroddare i Göta kanal 24-29 juli. Denna gång slussade vi nedför, på sträckan mellan Sjötorp vid Vänern och Karlsborg vid Vättern.


Två år senare var det dags för en verklig expedition med Heia på släpkärra ända bort till sjösystemet i östra Karelen nära gränsen mot Ryssland. Vi rodde närmare 20 mil på fyra dagar, och träffade finnar som rodde långa kyrkbåtar med 20 åror. Nyfunna vänner från Holland, som rodde en livbåt i Karelen, kom 2011 upp till västkusten och långrodde med oss i fyra dagar Henån-Hållö-Fjällbacka och tillbaks.